Sušené mäso
AKO SI VYBRAŤ SUŠENÉ MäSOm
Sušené mäso je lahodným a ľahkým snackom, ktorý sa postupne dostáva do povedomia športovcov aj bežných ľudí. Je to
kvalitná potravina, plná energie a bielkovín , ktorá je vhodná ku konzumácii kedykoľvek počas dňa. Ak zaradíte sušené mäso do svojho jedálnička a spojíte to s pohybom na čerstvom vzduchu, tak
posilníte tiež svoj imunitný systém . V podstate, ponúka veľa výhod v malom produkte, pretože 25 g sušeného mäsa sa rovná asi 60 g surového mäsa.
Sušené mäso a jeho pozitíva:
- má nízky obsah sacharidov a tukov
- je bohaté na bielkoviny
Indiana Beef Jerky - sušené hovädzie mäso výdatné na bielkoviny vyrobené podľa indiánskych receptov Beef Jerky Original je hovädzie sušené mäso vyrobené podľa starých indiánskych receptúr ...
Sušené morčacie mäso Turkey - Jerky, 25g Obsah: Sušené morčacie mäso Turkey - Jerky 1x25g Charakteristika Sušené morčacie mäso Turkey - Jerky: Sušené morčacie mäso Turkey - chutný proteínový ...
Hľadáte ideálnu rýchlu desiatku na cesty či výlety do prírody alebo len potrebujete dodať energiu pri náročnom dni v práci? Vyskúšajte naše vysoko kvalitné sušené hovädzie mäso s príchuťou ...
Indiana Jerky Pork Original 90 g Keď vám život nadeli prasatá, utáboríte sa a urobte si jerky. Tým sa riadi náčelník celý svoj život. vďaka tomu dotiahol svoju originálnu receptúru s ...
Sušené kuracie mäso Chicken - chutný proteínový snack s minimálnym obsahom sacharidov a tukov Sušené kuracie mäso Chicken je sušené a solené mäso prémiovej kvality. Ide o proteínový snack a ...
Sušené morčacie mäso Turkey - chutný proteínový snack s minimálnym obsahom sacharidov a tukov Sušené morčacie mäso Turkey je sušené a solené mäso prémiovej kvality. Ide o proteínový snack a ...
Indiana Beef Jerky - sušené hovädzie mäso výdatné na bielkoviny vyrobené podľa indiánskych receptov Beef Jerky Original je hovädzie sušené mäso vyrobené podľa starých indiánskych receptúr ...
Indiana Beef Jerky - sušené hovädzie mäso výdatné na bielkoviny vyrobené podľa indiánskych receptov Beef Jerky Original je hovädzie sušené mäso vyrobené podľa starých indiánskych receptúr ...
Allnature Beef Jerky NATURAL 100g Sušené hovädzie mäso s príchuťou NATURAL, veľké balenie 100g. Hľadáte ideálnu rýchlu desiatu na cesty či výlety do prírody alebo len potrebujete dodať energiu ...
Allnature Beef Jerky TERIYAKI 100gSušené hovädzie mäso s príchuťou TERIYAKI, veľké balenie 100g.Hľadáte ideálnu rýchlu desiatu na cesty či výlety do prírody alebo len potrebujete dodať energiu ...
BEEF Teriyaki Jerky. Hľadáte ideálnu rýchlu desiatu na cesty či výlety do prírody alebo len potrebujete dodať energiu pri náročnom dni v práci? Vyskúšajte naše vysoko kvalitné sušené hovädzie ...
Hľadáte ideálnu rýchlu desať na cesty či výlety do prírody alebo len potrebujete dodať energiu pri náročnom dni v práci? Vyskúšajte naše vysoko kvalitné jemne zaúdené a nasolené sušené hovädzie ...
TURKEY Natu ral Jerky sú vhodné ako ideálna rýchla desiata na cesty či výlety do prírody. Alebo len potrebujete dodať energiu pri náročnom dni v práci? Vyskúšajte vysoko kvalitné jemne zaúdené a ...
Allnature Beef Jerky BBQ 100g Sušené hovädzie mäso s príchuťou BBQ, veľké balenie 100g. Hľadáte ideálnu rýchlu desiatu na cesty či výlety do prírody alebo len potrebujete dodať energiu pri ...
Sušené hovädzie mäso Beef - Jerky, korenistá príchuť, 25g Obsah: Sušené hovädzie mäso Beef - Jerky, korenistá príchuť 1x 25g Charakteristika Sušené hovädzie mäso Beef - Jerky, korenistá príchuť: ...
Sušené hovädzie mäso Beef Jerky - Jack Links, ostro-sladká príchuť, 25g Obsah: Sušené hovädzie mäso Beef Jerky - Jack Links, ostro-sladká príchuť 1x 25g Charakteristika Sušené hovädzie mäso Beef ...
Sušené kuracie mäso Chicken - Jerky, 25g Obsah: Sušené kuracie mäso Chicken - Jerky 1x 25g Charakteristika Sušené kuracie mäso Chicken - Jerky: Sušené kuracie mäso Chicken - chutný proteínový ...
Bravčové Indiana Jerky 25g sa vyrába v Európe a na rozdiel od amerického štýlu sušeného mäsa je menej sladké. Sušené mäso je jemné a má príjemne slanú chuť.
- vyskytuje sa aj v bezlepkovej verzii, alebo len s nízkym obsahom lepku
- dodáva potrebnú energiu aj pri fyzických činnostiach
- dopriať si ho môžete kedykoľvek počas dňa
- nemá náročné skladovanie
- má vysokú trvanlivosť
Sušené mäso podľa druhu spracovania
Biltong
Biltong je veľmi rozšírený spôsob spracovania, pri ktorom sa sušené mäso
suší niekoľko hodín . Najskôr sa suší v celku, následne je nakrájané, čo mu dodáva potrebnú jemnosť. Následne je ponorené do horúcej vody s octom, aby sa predišlo tvoreniu plesne. Biltong zvyčajne nájdete
vo forme tyčiniek alebo plátkov . Hovädzie biltongy sú bohaté na aminokyseliny, ako leucín, izoleucín, valín.
Jerky
Správne pripravené Jerky spoznáte podľa toho, že je suché, pevné a trochu žuvacie. Väčšinou
obsahuje soľ a koreniny . Takmer každé mäso môže byť spracované v forme Jerky, ale najpopulárnejšie je hovädzie, morčacie, jahňacie. Jerky sú plátky, nie viac ako 0,5 cm hrubé, 1-2 cm široké a 15-20 cm dlhé.
Pastirma
Pastirma je solené a sušené mäso z dospelých zvierat. Tento spôsob spracovania je náročný na čas a jeho
príprava si vyžaduje aj niekoľko týždňov . Po celom procese sušenia je mäso pokryté 3-5 mm hrubou vrstvou, nazývanou cemen. Tá obsahuje cesnak, červenú pálivú papriku, horčicové semienka a vodu.
Sušené mäso podľa druhu mäsa
Hovädzie sušené mäso
Hovädzie sušené mäso je určite
najpopulárnejším a najrozšírenejším druhom sušeného mäsa. V sušenej forme prináša koncentrovanú, a teda podstatne výraznejšiu chuť. Ponúka pestrú škálu ochutenia a príprav. Môžete si ho pripraviť aj doma, avšak je to náročnejšie na čas. Podľa typu spracovania rozlišujeme
dva základné typy hovädzieho sušeného mäsa , a to jerky a biltong.
Kuracie sušené mäso
Kuracie sušené mäso je najčastejšie vyrábané z kuracích pŕs. Chuťovo je veľmi podobné morčaciemu mäsu a vyznačuje sa tým, že
obsahuje množstvo bielkovín , avšak menej tukov ako bravčové alebo hovädzie sušené mäso.
Bravčové sušené mäso
Bravčové mäso nie je práve najvhodnejšie na prípravu, a preto je na trhu v ýber bravčového sušeného mäsa menší . Ponúka však oveľa lahodnejšiu chuť , ako hovädzie mäso. Pri výrobe sa najskôr zbavuje akéhokoľvek tuku, a až potom sa začína ďalej spracovávať.
Morčacie sušené mäso
Morčacie sušené mäso je veľmi obľúbené, najmä u ľudí, ktorí nekonzumujú červené mäso. Je to
diétnejší a ľahšie stráviteľný variant sušeného mäsa.
Sušené mäso podľa typu sušenia
Mäso sušené slnkom
Sušenie slnkom je tradičná metóda sušenia. Ide o proces pôsobenia
priameho slnečného žiarenia a prirodzenej cirkulácie vzduchu. Mäso môže byť ponorené v soľnom roztoku, ktorý slúži ako prevencia proti hmyzu a šíreniu baktérií.
Solárne sušenie
Solárne sušenie sa využíva najmä na komerčné účely. Na rozdiel od sušenia na priamom slnku, pri solárnom sušení ide o hromadenie solárnej energie a zohrievanie vzduchu pomocou solárnych kolektorov v špeciálnych miestnostiach na sušenie. Je to uzatvorený systém, takže aj sušenie je hygienickejšie a nedochádza pri ňom k negatívnym vplyvom z vonkajšieho prostredia.
Sušené mäso podľa ochutenia
Na základe spôsobu prípravy a spracovania môžu výrobcovia sušeného mäsa
docieliť rôznu príchuť , a tak vyhovieť každému zákazníkovi s rôznymi chuťami.
Ochutené mäso
Na výrobu ochuteného sušeného mäsa sa používajú rôzne typy marinád, do ktorých je mäso ponorené na niekoľko hodín. Až potom je vystavené sušeniu. Existuje mnoho príchutí, ako napríklad peri peri, a vybrať si môžete dokonca aj pikantné alebo menej pikantné mäso.Naturálne mäso
Naturálne sušené mäso je najčastejšie obalené len v soli a čiernom korení. Vďaka tomu si môžete vychutnať
intenzívnejšiu chuť mäsa.
Smoked alebo údené mäso
Smoked je vlastne údené mäso. Mäso je vystavené dymu zo zdroja, ktorým je zvyčajne drevo, a tento zdroj sa zohrieva. Tým sa zvyšuje množstvo dymu, čo podporí a zintenzívni chuť mäsa.
15. 12. 2017
autor článku
gymbeam.sk